MILLSWOOD

Das-Studio were engaged to design a home for a family of four in a leafy inner-south suburb after having reached a stalemate with the local planning authorities.

 

Originally documented by a draftsperson, Das worked closely with the client to understand the constraints of the site and the development plan to reimagine the project and achieve all the client’s functional and aesthetic requirements.

 

The entirety of the rear of the site features a 15m tree protection zone for two significant red gums on an adjoining property. That combined with the very consistent 1900’s Bungalow building stock, meant that any solution needed to work efficiently to achieve the building area requirements of the client but also sit harmoniously within the existing street context.

 

A decision was made early on to echo the pitched proportions and set-backs of the traditional bungalows adjacent, which allowed the upper level to be discreetly located within the ‘roof space’. Gable ends were expressed, and aluminium infill battens used to emulate the timber detailing consistent along the street.

 

Masonry, timber and rolled metal sheeting were all nominated for the dwelling and on the second attempt, the project received approval via the City of Unley Council Assessment Panel. The project is currently being documented with completion due in 2nd quarter 2020. 

Architecture + Interiors

Das-Studio

‚Äč

Builder

Belperio Developments

 

Year

Due for completion 2020

Visuals

Das-Studio